Bonen wecken (Sperzieboon)
Hier is een recept voor het inmaken (wecken) van sperziebonen:
Potten van 500 ml (half liter): Je hebt ongeveer 4 potten nodig. Elke pot kan ongeveer 250 gram sperziebonen bevatten, dus 1 kg bonen zou in 4 potten passen.
Potten van 750 ml (driekwart liter): Je hebt ongeveer 3 potten nodig. Elke pot kan ongeveer 333 gram sperziebonen bevatten, dus 1 kg bonen zou in ongeveer 3 potten passen.
Ingrediënten
1 kg sperziebonen
1 liter water
20 gram zout
Benodigdheden
Weckpotten (steriel)
Grote pan
Weckketel of grote pan voor wecken
Bereidingswijze
Voorbereiding van de sperziebonen:
Was de sperziebonen grondig en verwijder de uiteinden.
Snijd de bonen in stukken van ongeveer 3-4 cm, afhankelijk van de grootte van je weckpotten.
Blancheren:
Breng een grote pan met water aan de kook.
Voeg de sperziebonen toe en blancheer ze gedurende 3 minuten.
Haal de bonen uit het kokende water en koel ze onmiddellijk af in ijswater om het kookproces te stoppen.
Bereiding van de zoutoplossing:
Breng 1 liter water aan de kook en voeg 20 gram zout toe.
Roer goed tot het zout volledig is opgelost.
Vullen van de weckpotten:
Plaats de sperziebonen rechtop in de steriele weckpotten, laat ongeveer 2-3 cm ruimte aan de bovenkant.
Giet de hete zoutoplossing over de sperziebonen, zorg ervoor dat de bonen volledig ondergedompeld zijn. Laat ook hier ongeveer 2-3 cm ruimte aan de bovenkant.
Luchtdicht afsluiten:
Maak de randen van de weckpotten goed schoon met een schone doek.
Sluit de potten luchtdicht af met de deksels en klemmen.
Wecken:
Plaats de weckpotten in een weckketel of grote pan met voldoende water om de potten te bedekken.
Breng het water aan de kook en weck de sperziebonen gedurende 90 minuten op 100 graden Celsius.
Afkoelen en bewaren:
Haal de potten voorzichtig uit het water en laat ze volledig afkoelen op een theedoek.
Controleer of de potten goed vacuüm zijn getrokken (het deksel moet naar binnen gebogen zijn en niet bewegen als je erop drukt).
Bewaar de weckpotten op een koele, donkere plaats.
Je kunt de geweckte sperziebonen ongeveer een jaar bewaren. Veel succes met wecken!