Ingelegde Komkommers met Wortel
Ingrediënten:
1 kg komkommers
1 wortel, geschild en in dunne plakjes gesneden
1 ui, in dunne ringen gesneden
1 liter water
250 ml witte azijn
200 g suiker
2 eetlepels zout
3 teentjes knoflook, in plakjes
1 eetlepel mosterdzaad
1 eetlepel dillezaad of 4-6 takjes verse dille
1 theelepel peperkorrels
1/2 theelepel kurkumapoeder (voor kleur, optioneel)
1/2 theelepel chili vlokken (optioneel, voor wat extra pit)
Voorbereiding:
Komkommers voorbereiden: Was de komkommers en snijd de uiteinden eraf. Snijd ze in plakjes of in de lengte doormidden, afhankelijk van je voorkeur.
Wortel en ui: Snijd de wortel en ui zoals hierboven beschreven.
Potten steriliseren: Zet de weckpotten en de deksels in een grote pan met heet water en laat ze 10-15 minuten koken om te steriliseren. Haal ze voorzichtig eruit en laat ze op een schone doek drogen.
Inlegrecept:
Bereid de inmaakvloeistof: Meng in een pan het water, azijn, suiker en zout. Breng het mengsel aan de kook totdat de suiker en het zout volledig zijn opgelost. Laat het een paar minuten koken en haal het dan van het vuur.
Kruiden in de potten: Verdeel de plakjes knoflook, mosterdzaad, dillezaad (of verse dille), peperkorrels, kurkumapoeder en chili vlokken gelijkmatig over de potten.
Komkommers, wortel en ui in de potten: Stop de komkommerstukken, wortelplakjes en ui-ringen in de hete, gesteriliseerde potten. Zorg ervoor dat ze goed worden ingepakt, maar niet te strak.
Vloeistof toevoegen: Giet de hete inmaakvloeistof over de komkommers, wortel en ui in de potten. Zorg ervoor dat alles volledig ondergedompeld is en laat ongeveer 1 cm ruimte aan de bovenkant van de pot.
Dichtmaken en verwerken: Maak de randen van de potten schoon met een schone doek om te zorgen dat er geen vloeistof op de rand zit. Zet de deksels erop en draai de sluitringen stevig vast.
Wecken: Zet de potten in een grote pan met water zodat de potten volledig onder water staan. Breng het water aan de kook en laat het gedurende 10-15 minuten koken om ervoor te zorgen dat de potten vacuüm trekken.
Afkoelen: Haal de potten voorzichtig uit de pan en laat ze volledig afkoelen op een schone doek of een rekje.
Bewaring:
Bewaar de ingemaakte komkommers op een koele, donkere plaats. Ze zijn het beste na ongeveer 2-4 weken, zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Dit recept levert een frisse en smaakvolle variant op ingemaakte komkommers met extra groenten voor een mooie presentatie en variëteit in smaak. Veel plezier met het maken!