Courgette wecken

Hier is een eenvoudig recept om courgettes in te wecken. Voor 1 kg courgette heb je ongeveer 3-4 weckpotten van 500 ml nodig, afhankelijk van hoe fijn je de courgette snijdt en hoeveel ruimte je in de potten overlaat.

Ingrediënten:

  • 1 kg courgettes
  • 1 ui (optioneel, in dunne ringetjes gesneden)
  • 2 teentjes knoflook (optioneel, fijngehakt)
  • 1 eetlepel zout
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel gedroogde oregano of basilicum (optioneel)
  • 1 theelepel suiker
  • 500 ml azijn (witte azijn of appelciderazijn)
  • 250 ml water
  • 1 laurierblad (optioneel)

Instructies:

  1. Bereid de Courgettes Voor:

    • Was de courgettes en snijd de uiteinden eraf.
    • Snijd de courgettes in plakjes van ongeveer 0,5 cm dik. Je kunt ook kleine stukjes of blokjes snijden als je dat verkiest.
  2. Bereid de Weckpotten:

    • Steriliseer de weckpotten en deksels door ze in een grote pan met water te koken gedurende 10 minuten. Laat ze op een schone doek uitlekken.
  3. Kook de Courgettes:

    • Breng een grote pan water aan de kook. Voeg de courgettes toe en blancheer ze 3-4 minuten. Ze moeten net beginnen te verzachten maar nog stevig zijn.
    • Giet de courgettes af en laat ze uitlekken.
  4. Maak de Inmaakvloeistof:

    • Meng in een pan de azijn, water, suiker, zout, peper en eventuele kruiden (oregano, basilicum) en breng het mengsel aan de kook. Laat het een paar minuten koken totdat de suiker en zout zijn opgelost.
  5. Vul de Potten:

    • Verdeel de courgettes gelijkmatig over de steriele potten. Als je uien en knoflook gebruikt, verdeel deze dan ook gelijkmatig over de potten.
    • Giet de hete inmaakvloeistof over de courgettes in de potten, zodat de courgettes volledig ondergedompeld zijn. Laat ongeveer 1 cm ruimte aan de bovenkant van de pot.
  6. Verzegel en Weck:

    • Veeg de randen van de potten schoon met een schone doek om te zorgen dat er geen restjes zitten die het afsluiten kunnen belemmeren.
    • Plaats de deksels op de potten en draai de ringen stevig vast.
    • Plaats de potten in een weckketel of grote pan met water, zodat het water ongeveer 2 cm boven de potten staat.
    • Verhit het water tot het begint te koken en laat de potten 20-25 minuten koken om te steriliseren.
  7. Laat Afkoelen:

    • Haal de potten voorzichtig uit de pan en laat ze op een schone doek of een houten plank afkoelen. Controleer of de deksels goed vacuüm zijn getrokken door in het midden van elk deksel te drukken. Als het deksel niet naar beneden veert, is de pot goed afgesloten.

Opslag:

  • Bewaar de ingemaakte courgettes op een koele, donkere plaats. Ze zijn meestal 6-12 maanden houdbaar, afhankelijk van de temperatuur en lichtomstandigheden.

Geniet van je zelfgemaakte courgette inmaak! Het is een heerlijke manier om de zomeroogst te bewaren.

Recept 2