Tomaat wecken

Hier is een eenvoudig weckrecept voor tomatensaus met 1 kg tomaten. Dit recept maakt ongeveer 1 liter saus, wat neerkomt op ongeveer 2 tot 3 weckpotten van 500 ml. Als je grotere potten gebruikt, pas de hoeveelheid aan op basis van je potten.

Ingrediënten:

2 kg rijpe tomaten
2 uien, fijngehakt
3 teentjes knoflook, fijngehakt
1 wortel, in kleine stukjes gesneden
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel suiker
2 eetlepels zout
1 theelepel zwarte peper
1 theelepel gedroogde basilicum (of 2 eetlepels verse basilicum)
1 theelepel gedroogde oregano
2 eetlepels citroensap (optioneel, voor extra zuurheid en betere conservering)
1/2 theelepel citroenzuur (optioneel, voor betere conservering)

Benodigdheden:

Weckpotten en deksels
Grote pan
Zeef of blender
Grote lepel
Schoonmaakdoek

Instructies:

Voorbereiden van de tomaten:

Was de tomaten grondig. Snijd de tomaten in vieren en verwijder de steelaanzet.
Koken van de saus:

Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de uien en knoflook toe en bak totdat ze glazig zijn.
Voeg de wortel toe en bak nog een paar minuten.
Voeg de tomaten toe en laat het geheel aan de kook komen. Zet het vuur laag en laat de saus ongeveer 30-45 minuten zachtjes koken totdat de tomaten zijn geslonken en de saus dikker wordt.
Pureren en zeven:

Haal de pan van het vuur. Gebruik een staafmixer om de saus te pureren, of laat het afkoelen en gebruik een blender.
Zeef de saus door een fijne zeef om de schillen en zaden te verwijderen.
Op smaak brengen:

Breng de gezeefde saus op smaak met suiker, zout, peper, basilicum en oregano. Voeg eventueel citroensap en citroenzuur toe.

Wecken:

Steriliseer de weckpotten en deksels door ze enkele minuten in kokend water te laten.
Giet de hete saus in de warme potten, laat ongeveer 1-2 cm ruimte aan de bovenkant.
Veeg de rand van de potten schoon met een schone doek om ervoor te zorgen dat er geen resten van saus zitten.
Zet de deksels stevig op de potten en draai de ringen aan (bij schroefdeksels) of gebruik de originele sluitmechanismen voor weckpotten.

Inwecken:

Plaats de gevulde potten in een grote weckpan of een andere geschikte pan voor het wecken. Zorg ervoor dat de potten volledig ondergedompeld zijn in water.
Breng het water aan de kook en laat de potten 15-25 minuten koken (afhankelijk van de grootte van de potten en het type).
Haal de potten voorzichtig uit het water en laat ze volledig afkoelen op een schone doek op het aanrecht.

Bewaren:

Bewaar de weckpotten op een koele, donkere plaats. Ze zijn meestal tot een jaar houdbaar, afhankelijk van de hygiëne en de opslagomstandigheden.
Met dit recept kun je een heerlijke, zelfgemaakte tomatensaus maken die perfect is voor pastagerechten, pizza's of als basis voor andere recepten!