smakelijke variatie.

Hier is een variatie recept om courgettes in te wecken. Voor 1 kg courgette heb je ongeveer 3-4 weckpotten van 500 ml nodig, afhankelijk van hoe fijn je de courgette snijdt en hoeveel ruimte je in de potten overlaat.

Ingrediënten:

1 kg courgettes
1 rode paprika, in reepjes gesneden
1 ui, in dunne ringetjes gesneden
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 wortel, in dunne plakjes gesneden (optioneel)
1 eetlepel zout
1 theelepel zwarte peper
1 theelepel gedroogde tijm
1 theelepel komijnzaad
1 theelepel mosterdzaad
1 eetlepel suiker
500 ml witte azijn of appelciderazijn
250 ml water
1 laurierblad
1/2 theelepel rode chilivlokken (optioneel, voor wat extra pit)

Instructies:

Bereid de Courgettes en Groenten Voor:

Was de courgettes en snijd de uiteinden eraf. Snijd de courgettes in plakjes van ongeveer 0,5 cm dik of in blokjes.
Snijd de paprika, ui, wortel en knoflook zoals aangegeven.

Bereid de Weckpotten:

Steriliseer de weckpotten en deksels door ze in een grote pan met water te koken gedurende 10 minuten. Laat ze op een schone doek uitlekken.

Kook de Groenten:

Breng een grote pan water aan de kook. Voeg de courgettes, paprika, ui, en wortel toe en blancheer ze 2-3 minuten. Ze moeten net beginnen te verzachten maar nog stevig zijn.
Giet de groenten af en laat ze uitlekken.
Maak de Inmaakvloeistof:

Meng in een pan de azijn, water, suiker, zout, zwarte peper, tijm, komijnzaad, mosterdzaad, laurierblad en chilivlokken. Breng het mengsel aan de kook en laat het een paar minuten koken totdat de suiker en zout zijn opgelost en de specerijen hun smaken hebben afgegeven.

Vul de Potten:

Verdeel de geblancheerde courgettes, paprika, ui, wortel en knoflook gelijkmatig over de steriele potten.
Giet de hete inmaakvloeistof over de groenten in de potten, zodat ze volledig ondergedompeld zijn. Laat ongeveer 1 cm ruimte aan de bovenkant van de pot.

Verzegel en Weck:

Veeg de randen van de potten schoon met een schone doek om te zorgen dat er geen restjes zitten die het afsluiten kunnen belemmeren.
Plaats de deksels op de potten en draai de ringen stevig vast.
Plaats de potten in een weckketel of grote pan met water, zodat het water ongeveer 2 cm boven de potten staat.
Verhit het water tot het begint te koken en laat de potten 20-25 minuten koken om te steriliseren.

Laat Afkoelen:

Haal de potten voorzichtig uit de pan en laat ze op een schone doek of een houten plank afkoelen. Controleer of de deksels goed vacuüm zijn getrokken door in het midden van elk deksel te drukken. Als het deksel niet naar beneden veert, is de pot goed afgesloten.

Opslag:
Bewaar de ingemaakte groenten op een koele, donkere plaats. Ze zijn meestal 6-12 maanden houdbaar.
Deze variatie voegt een extra smaakdimensie toe met de combinatie van paprika, komijn, mosterdzaad en een beetje chili voor pit. Dit maakt het een kleurrijke en smaakvolle toevoeging aan je pantry!.